Respect!

Het is deze week de week van recpect. Groot woord waar tegenwoordig zeer selectief mee om wordt gesprongen. Velen eisen respect waar ze zelf vergeten dat eerst te verdienen. Respect is een groot begrip wat op alle mogelijke manieren gebruikt kan worden. Respect voor elkaar is in mijn ogen de allerbelangrijkste vorm, maar respect voor onze leefomgeving is nu zeker een goede tweede.

We helpen onze planeet in rap tempo naar de mallemoer. Dat kan anders, zelfs in een redelijk oppervlakkige branche als de schoonheidsbranche valt er heel veel respect voor mens en natuur te winnen.

Tegenwoordig worden we om de oren geslagen met de woorden #organic #natuurlijk en #duurzaam. Dure woorden die ook vaak ten onrechte worden gebruikt. Er is veel greenwashing onder de natuurlijke producten, daar is het respect voor mens en natuur ver te zoeken.

Gelukkig zijn er ook heel veel merken die deze woorden wel serieus nemen en echt organic, natuurlijk en duurzaam zijn.

Respect is een tweerichtingsverkeer, geef het, ontvang het!

Wat betekent dat in de praktijk voor een kapsalon? Etiketten lezen! Door de jaren heen heb ik gemerkt dat er heel veel merken moedwillig de boel belazeren en kwistig strooien met “groene” termen. Zo ontdekte ik dat sommige haarverven die claimen ppd-vrij te zijn (ppd is een giftig stofje in haarverf waar steeds meer mensen allergisch voor zijn) er een ander giftig stofje in stoppen wat soms nog erger is dan de voornoemde ppd! Dat schiet niet op natuurlijk. 

“Natuurlijk” is een kreet die vrij gebruikt mag worden en geldt soms maar voor 1% van de ingrediënten. Voor mij is het een hele ontdekkingsreis geweest om een keuze te maken in al die merken.

Ik kan me heel goed voorstellen dat het voor de gemiddelde consument helemaal een klus is om de juiste keus te maken. Wie moet je nog geloven? Ook op natuurlijke producten staat een ingrediëntenlijst met de latijnse namen die soms klinken alsof het de vreselijkste ziektes zijn.

Vaak maakt u een keuze op basis van wat de kapper u vertelt en vertrouwt erop dat het goed is.

Aan mij om dat vertrouwen niet te beschamen. Ik gebruik in mijn salon producten waar ik achter sta. Alles is met alle respect voor de natuur ontwikkeld, nergens is er met dieren geknoeid, waar mogelijk is het biologisch en nergens plastic ingrediënten. Gerecyclede verpakkingen en aluminiumtubes en gebruikte folies worden gerecycled. Heel soms wordt er een praktische keuze gemaakt omdat er nog geen gezonder alternatief is. Een goede haarlak zonder drijfgas is er nog niet en toch heb je die nodig om sommige kapsels goed tot hun recht te laten komen. Goed nieuws, een van mijn merken, Rodolphe & Co. is er druk mee bezig om een gezonde, rommelvrije haarlak te ontwikkelen.

Nog niet alles is puur natuur in de Westersalon, maar daar ligt voor mij de uitdaging. Met respect voor mens en natuur de mooiste producten zoeken, voor een gezonde manier van haarverzorging.

En die week van het respect, zullen we dat maar niet gewoon permanent doen?

respect 2019